Duurzaam autorijden, wat voor mogelijkheden zijn er?

Duurzaam autorijden wordt steeds populairder. Duizenden mensen ervaren het als een manier om niet alleen bewuster, maar ook geld besparen en de wereld te helpen redden.

Voor deze chauffeurs gaat duurzaam autorijden over meer dan enkel zuinig rijden: duurzame mogelijkheden voor het verplaatsen van personen door middel van auto’s is één grote onderdeel ervan!

Het klinkt misschien gek, maar je kan duurzaam autorijden doormaken in verschillende stadia: Duurzaam autorijden kan bijvoorbeeld betekenen dat je vaker een groener alternatief zoals de fiets of het openbaar vervoer, gebruikt én er voordelig op wordt gezadeld.

Om duidelijkheid te bieden over alle duurzame oplossingen, hebben we alle mogelijkheden hieronder opgelijst.

Duurzaam autorijden: de verschillende mogelijkheden

Om duidelijkheid te bieden over alle duurzame oplossingen, hebben we alles hieronder opgelijst. Duurzaam autorijden is één van die onderwerpen waarbij elke inspanning telt.

Plug-in Hybride

Een plug-in hybride, ook wel een PHEV genoemd, is een auto die op zowel benzine als elektriciteit rijdt. Op die manier verbruik je minder brandstof dan met een gewone wagen, maar kan je toch een grotere afstand mee overbruggen.

100% Elektrisch rijden

Elektrisch rijden is de beste keuzes ter vermindering van de luchtverontreiniging. Elektrisch rijden heeft ook weinig CO2-uitstoot. Een voertuig met elektrische aandrijving volstaat voor een groot deel van het zakelijk gebruik van personenauto’s en busjes/bestelwagens. Elektrische auto’s zijn duurder in de aanschaf, maar over de levensduur goedkoper. Kies waar mogelijk voor elektrisch rijden. Experimenteer minimaal met een of enkele elektrische auto’s. Dit ondersteunt de opschaling.

Duurzaam rijden - Tesla

CNG, bio-ethanol en biodiesel

Een voertuig op bio-CNG (biogas) heeft een grotere actieradius dan een elektrisch voertuig en is in de aanschaf veel goedkoper. Qua milieufactoren is bio-CNG lang niet zo goed als elektrisch rijden, maar veel beter dan diesel en benzine.

Biobrandstoffen (biogas, bio-diesel/HVO of bio-ethanol) zijn een goed alternatief als elektrisch niet voldoet vanwege de actieradius. Welke soort is afhankelijk van tankstations in de buurt van jouw bedrijf.

Bio-ethanol en biodiesel (HVO of FAME) zijn geschikt voor de langste afstanden. De (directe en indirecte) emissies hangen echter sterk af van de herkomst van het product en in het beste geval (uit afval en residuen) zijn ze even duurzaam als biogas.

LPG

Liquified petroleum gas (LPG), ook wel autogas genoemd, is een mengsel van propaan en butaan in vloeibare vorm. De totale milieuscore is beter dan diesel en vergelijkbaar met benzine. Het LPG-systeem kan makkelijk in bestaande auto’s worden gebouwd en is daarom een laagdrempelige optie. LPG is verkrijgbaar bij ± 1.700 tankstations in Nederland (40%) en is per gereden kilometer goedkoper dan benzine en diesel.

Bio-LPG is niet op grote schaal beschikbaar, maar is groeiende. Met de komst van bio-LPG wordt rijden met een lpg-voertuig duurzamer. Voor bio-LPG geldt, net als voor bio-ethanol en biodiesel, het belang van de oorsprong van de brandstof. Kies altijd voor productie uit afval en residuen.

Vanwege de slechte beschikbaarheid van bio-LNG ligt investeren in een LPG-systeem niet voor de hand.

Duurzame alternatieven: de verschillende mogelijkheden

Duurzame reisalternatieven zoals het openbaar vervoer, de elektrische fiets en zelfs de e-step zijn een goede optie voor iedere automobilist die het klimaat niet onnodig wil belasten.

Openbaar vervoer (Trein, tram, Metro)

Het openbaar vervoer is een cruciale speler voor duurzame mobiliteit, net omdat het zoveel CO₂ bespaard en ook nog eens relatief goedkoop is.

Duizenden automobilisten die in vlaamse centrum steden werken, zijn gestopt om hun de eigen wagen te gebruiken omdat het minder stress en file’s oplevert, maar ook omdat je er zonder auto perfect kunt verplaatsen met het openbaar vervoer.

Fiets en e-bikes

Elektrische fietsen, of e-bike’s, zijn al lang niet meer uit het straatbeeld weg te werken en vormen een gunstige optie voor Duurzaam autorijden.

Deze ebikes zijn zowel populair bij woon-werkverkeer als recreatieve fietstochten omdat ze een elektronische ondersteuning geven, en je er dus makkelijker langere afstanden mee kunt afleggen.

De gewone e-bikes hebben een trapondersteuning die tot 25 km per uur gaat, maar er zijn ook speed pedelec’s die tot 45 km per uur aankunnen. Voor zo’n speed pedelec heb je wel een kenteken, een helm en een rijbewijs nodig. Hierdoor moet je dus minimum 16 jaar zijn voor je hiermee kan rijden.

Step of e-steps

Een elektrische step maakt, net zoals de elektrische fiets, gebruik van een accu en kan doorgaans een gewicht tot en met 100 kilogram dragen. Het grootste voordeel aan e-steps is dat veel deelplatformen ze aanbieden in (centrum) steden.

De meeste e-steps kunnen tot 25 à 30 km per uur rijden, en hebben een actieradius van 20 tot 45 kilometer. Hierdoor moet je zelf geen fysieke inspanning doen en kom je dus nooit bezweet aan op je afspraak.

Hoverboards, onewheels en segway’s

Naast de traditionele vervoersmiddelen bestaan er ook nieuwe elektrische transportmiddelen zoals Hoverboards, onewheels en Segway’s.

Deze zelfbalancerend transportmiddelen worden sporadisch gebruikt, en mogen in België maximaal 25 km per uur rijden. Het nadeel is dat deze gadgets gebalanceerd worden door je gewicht, waardoor je wel een relatief goed wegdek nodig hebt.

Inline skates

Met behulp van de COVID-lockdowns zijn inline skates, de trend uit de jaren 90, weer helemaal hip.

In sommige steden worden ze meer en meer ingezet als een echt alternatief voor de fiets of het openbaar vervoer, net omdat ze de verplaatsing combineren met een work-out.

Duurzaam autorijden: Inline skates