Hoe verzeker je een elektrische auto?

De elektrische auto is niet meer weg te denken uit het Belgische straatbeeld, wat ook wilt zeggen dat een autoverzekeringen op maat van elektrische wagens ook belangrijker geworden is.

Er bestaan verschillende soorten verzekeringen voor elektrische wagens, maar welke moet je nu hebben en waar moet je op letten?

Burgerlijke aansprakelijkheid, of omniumverzekering?

Vanaf je met een elektrische wagen op de openbare weg rijdt, heb je een verzekering voor Burgelijke aansprakelijkheids nodig, die ervoor zorgt dat de schade van de tegenpartije betaald zal worden moest je een ongeval veroorzaken.

Een (full) omniumverzekering daarentegen zorgt ook voor de schade en herstellingswerken die een eigen wagen nodig heeft, waardoor de levensduur van de accu meteen ook gecovered is.

Aandachtspunten bij je elektrische autoverzekering?

Doordat de actieradius van de accu van een elektrische wagen lager ligt dan een klassieke wagen, leggen deze elektrische auto’s ook minder kilometers af op jaarbasis.

Anderzijds is de levensduur van de accu het zwakste punt van een elektrische wagen, waardoor het niet ondenkbaar is dat deze na 10 jaar vervangen zal moeten worden.

Het is dus overduidelijk dat chauffeurs van elektrische wagens andere behoeften hebben als de chauffeurs van verbruiksmotoren.

Kortingen voor elektrische wagens

De meeste Belgische banken klasseren elektrische, plug-in hybride en klassieke auto’s onder dezelfde noemer, wat wilt zeggen dat ze dezelfde voorwaarden en premies voor elektrische wagens aanbieden.

Alleen: de trend waarbij de Belgische bevolking elektrische wagens aankoopt moet nog worden ingezet, waardoor enkele verzekeraars dit als een opportuniteit zien om nieuwe klanten te winnen .. en zich daar nu ook op focussen.

Ethias

De Belgische verzekeraar Ethias heeft laten weten dat ze ervoor gekozen heeft om iedereen die kiest voor een wagen met minder CO2-uitstoot een steuntje in de rug geeft.

  • 20% korting op zowel hun BA als hun omniumpakket aan eigenaars van hybride wagens.
  • 30% korting op zowel hun BA als hun omniumpakket.

DVV

Ook DVV heeft een gelijkaardig statement naar eigenaars van milieuvriendelijke auto’s gemaakt; ze geven namelijk 20% korting op hun BA.