Een elektrische auto kopen in 2021, waar moet je op letten?

De elektrische auto is een duurzaam alternatief voor de traditionele benzine of dieselauto. Deze elektrische wagens worden steeds populairder, maar heeft u wel eens gedacht aan welke zaken je op moet denken bij het kopen van zo’n wagen?

In dit artikel geven we enkele tips om het juiste model te kiezen én waarop je net moet letten.

100% elektrisch, of een Plug-in hybride?

We kunnen de meeste elektrische wagens onderverdelen in plug-in hybrides, of volledig elektrische wagens. We leggen hieronder de verschillen uit en geven de voor- en nadelen van deze verschillende technieken.

Plug-in Hybride wagens

Een plug-in hybride, ook wel een PHEV genoemd, is een auto die op zowel benzine als elektriciteit rijdt. Zo gaat een Plug-in Hybride zijn accu meestal maar 100 kilometer mee, voordat zijn batterij leeg is. Wanneer dit gebeurt, schakelt de auto dan terug over op zijn verbrandingsmotor. Op die manier verbruik je minder brandstof dan met een gewone wagen, maar kan je toch een grotere afstand mee overbruggen.

Lees meer info over hoe Plug-in Hybride wagens werken, of bekijk hieronder de voor- en nadelen van Plug-in Hybride wagens.

Voordelen

  • Korte afstanden zijn elektrisch
  • Snel onderweg dankzij tanken

Nadelen

  • Kleine accu, dus enkel korte afstanden elektrisch
  • Zwaarder vanwege twee aandrijvingen, dus minder zuinig

Volledig Elektrische wagens

Volledig elektrische wagens hebben geen verbrandingsmotor, en moeten eerst worden opgeladen, bijvoorbeeld via stroom- of zonne-energie.

Het kopen van een volledig elektrische wagen is de beste keuzes ter vermindering van de luchtverontreiniging, omdat Elektrisch rijden ook weinig CO2-uitstoot heeft.

Lees meer over de voor- en nadelen van volledig elektrische wagens.

Voordelen

Nadelen

  • Beperkte actieradius
  • Duurdere aankoopprijs

Voldoet de actieradius?

Het is belangrijk om rekening te houden met de actieradius van een elektrische wagen voordat je hem wilt kopen, omdat je ervoor zult willen zorgen dat je uw woon-werkverkeer kunt overbruggen met een volledig opgeladen accu. In de meest ideale situatie kan je deze route 5 keer per week af leggen.

Zeker wanneer je een tweedehandse wagen wilt kopen, is de actieradius van je accu enorm belangrijk: de gemiddelde levensduur van een accu ligt ongeveer op 250 000 kilometers, en de fabrieksgarantie vervalt na 2 jaar.

Pro tip: indien je het overweegt om een tweedehandse wagen te kopen, kan het interessant zijn om te kijken naar een extra autoverzkering op de accu van de wagen.

Het volume van de accu

De accucapaciteit van een elektrische wagen wordt uitgedrukt in kWh, en heeft een directe invloed op het aantal kilometers die de wagen zal kunnen rijden.

Anderzijds is het volume van de accu ook relevant voor de belastingen, de subsidies en de verzekeringen: Hoe meer volume de accu telt, hoe zwaarder de auto immers is. Gelukkig zijn volledig elektrische wagens vrijgesteld van deze belastingen.

Laadtijd en aansluitingen

Enorm gelinkt aan de lengte van de actieradius en het volume van de accu, is de laadtijd en de aansluitingen van de stekker. Deze bepalen namelijk hoe snel de elektrische wagen zich zal kunnen opladen.

Waar kan je laden?

Als we kort door de bocht kijken, kunnen we de laadmogelijkheden verdelen over 3 locaties: thuis, op het werk en bij publieke laadpalen. Deze laadmogelijkheden bepalen enerzijds de verbruikskost van uw elektrische wagen, maar gaan anderzijds ook bepalen hoeveel laadtijd je nodig zult hebben om de wagen volledig op te laden.

Conculsie

Elke consument die de aankoop van een wagen overweegt, moet rekening houden met zijn eigen levenstijl voordat er een keuze gemaakt kan worden over welke wagen het beste bij hem past. Het vinden van de meest ideale wagen hangt immers van verschillende factoren af: het type wagen, de actieradius, de accu-capaciteit en de laadtijd van de wagen.